Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 02.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes flere vedvarende svake lag. Det er usikkerhet rundt hvor lett de er å påvirke. Men skred på disse lagene kan bli store.

Skredfarevurdering

Det kan virke som det skal stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred nå, men løsner de kan skredene bli store. Det er flere svake lag med god evne til bruddforplanting.
Når flakene ikke er ferske skal det ofte mer til for å løse ut skred og du får få faretegn, men du kan fortsatt få like store skred. Lettest er det å løse ut skred der snødekket er tynt, trolig over 1000 moh, og der flaket ikke har understøtte eks. flak over klipper. De største flakene ligger i sørøst-vendte heng fra forrige uke, men det kan finnes flak i flere himmelretninger nå etter vind også fra øst-nordøst.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. desember 2023

Det ligger et tynt snølag til fjorden i regionen. Avblåst på rygger og vindutsatte steder til fjells. Fortsatt fin og løs snø i skjermede formasjoner. Fra ca. 800 moh er snødekket tykkere og mer lagdelt. Siste betydelige snøfall var 22.-24.nov. med vind fra vest -nordvest.

Det finnes flere vedvarende svake lag i snødekket. I bunn er det store kantkorn og begerkrystaller. Rett under fokksnøen fra sist uke finnes det mange plasser både et lag med store rimkrystaller og et skarelag med kantkornlag under. Alle disse tre svake lagene har stor utbredelse og har god bruddforplantningsevne. 22.nov. før det største snøfallet regnet det opp til ca. 1000 moh. Denne fuktighetet gir gode forhold for kantkorn-dannelse. Beltet mellom 800-1000 moh bør en derfor følge med på.

Et naturlig utløst str 2 flakskred i Jostedalen østlig heng observert onsdag, etter stor pålagring.
25.11. ble det fjernutløst flere skred, enkelte svært store.

Det er gode forhold for videre danning av kantkorn og rim med værsituasjonen vi nå har.

Fjellvær

Fredag 1. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra nord. -24 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om ettermiddagen

Lørdag 2. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -24 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS